Vill du också vara med och påverka beslutet?

Vill du framföra dina synpunkter men har inte tiden, kan du lätt göra detta genom att skriva under vår namninsamling:

Namninsamling.se

Sök efter "Vi som värnar om Högalidsparken"

SAMRÅDSFAS I ÄRENDET!

Stadsbyggnadskontoret har i och med ett förslag till detaljplan också startat programsamråd i planprocessen. Det är i denna fas som den första möjligheten att lämna in synpunkter på detaljplaneförslaget om så önskas. Om man har åsikter på detaljplanen är det också viktigt att man gör det i denna fas för att ha chans till en eventuell överklagan i senare instans om det det skulle behöva gå så långt.
Vill du veta hur du gör för att komma in med synpunkter till stadsbyggnadskontoret? Skicka ett mail till: hogalidsparken@hotmail.se

Detaljplaneförslaget hittar du när du klickar här: Detaljplaneförslag



fredag 26 mars 2010

Träffen med Wasted Space - mötesprotokoll med reflektioner

Protokoll från möte mellan Arbetsgruppen och Wasted Space
2010-03-24
Hornsbruksgatan 4

Deltagare
Arbetsgruppen:
7 representanter från Hornsbruksgatan 3, 5, 7, 9 och 13
Wasted Space:
John Higson
Marie Eriksson

Protokollfört 2010-03-26



Arbetsgruppens syfte.
Gruppen bildades på initiativ av boende när planerna om nybyggnationen blev känd. Sedan starten har gruppen haft möten med politiker, media och på olika sätt informerat om planerna som av gruppen ses som ett steg mot en privatisering och intrång i stadens parker.

Mötets syfte
Syftet med mötet mellan Arbetsgruppen och Wasted Space var att ventilera ett antal frågor samt informera om vilka aktiviteter gruppen påbörjat och har planerat samt att utbyta information med Wasted Space och hur deras vision för T-banehuset, Högalidsparken och Hornsbruksgatan kan se ut.

Arbetsgruppen har som gemensamt ställningstagande att intrång och privatisering av allmän parkmark bör förhindras. Även en byggnation längs parken kommer enligt gruppen att medföra att den speciella karakteristiska miljön som Stockholm råsprängda bergsytor som kommer i dagen tas bort och ersätts med för Stockholm otypisk karaktär. Arbetsgruppen menade även att anvisningen kan vara ett första steg för fortsatt byggnation i stadens parker och ser därför detta som ett allvarligt trendbrott som gruppen anser att det är viktigt att informera både beslutsfattare och allmänhet så att det blir känt vad beslutet handlar om.

Gruppen består av bostadsrättsföreningar, hyresgäster, intresseorganisationer och närboende samt övriga intresserade där varje individ har olika synpunkter och åsikter. Målsättningen är att allas åsikter ska tillåtas men att vi som grupp representerar det gemensamma huvuddraget; att allmän parkmark inte bör privatiseras och överlåtas till bostäder, och givetvis då också Högalidsparken längs Hornsbruksgatan som är aktuellt i detta fallet. Arbetsgruppens blogg (http://nybyggehogalidsparken.blogspot.com) uppdateras regelbundet med ny information och med pågående aktiviteter som rör Högalidsparken och den aktuella planprocessen runt just detta ärende.


Frågeställningar som var planerade på agendan
För att enklare föra en diskussion i ämnet kom arbetsgruppen med följande frågor på agendan som fick utgöra grundstenen i diskussionerna:

Hur upplever Wasted Space bakgrunden till att både markanvisningen för Wasted Space och Veidekke slogs ihop till samma diareförda ärende?

Hur sker kommunikationen mellan byggherrarna emellan och vad är relationen mellan Wasted Space, Veidekke, exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret?

Hur ser Wasted Space på möjligheten/problematiken med att det markanvisade området för Veidekke medför en stor risk för privatisering av Högalidsparken?

Vad är Wasted Space åsikt om bostadsbyggande längs bergkammen?

Vad är Wasted Space egen vision om T-banebyggnaden och likriktarstationen?

Vad har Wasted Space för uppfattning om omfattningen till bostadsbyggande längs bergkammen?

Hur hårt sammanfogade är dom båda projekten mellan Veidekke och Wasted Space?

Finns det beroenden mellan projekten ekonomiskt och administrativt?

Vad är Wasted Space förhoppningar och farhågor angående den ”Fördjupade medborgarinflytande processen”?


Bakgrund Wasted Space
John Higson började sondera möjligheterna till byggnation av T-banehuset redan 2003. Sedan juni 2008 har arbetet pågått i en mer strukturerad form. Från Wasted Space sida var den ursprungliga målsättningen att göra om T-banehuset och planer för ett ”mellanklass” hotell började formas där visioner om att dra in dagsljus även till rum utan fönster genom fiberljus och annan modern teknik.

Visionen fick abrupt revideras i och med att Stockholms stad under hösten 2008 bestämde att exploatera längs med större delen av Hornsbruksgatan och att detta borde omfatta byggnation av bostäder utöver T-banehuset som Wasted Space hade jobbat för i flera år. Wasted Space fick markanvisning för T-banehuset med villkor att samarbeta med annat byggföretag för de delar som låg utanför den egna föreslagna markanvisningen. Därpå aviserade man från staden att båda markanvisningarna också skulle samordnas i en och samma planprocess. Varför man valde detta framgick inte men enligt Wasted Space troligen att de två ärenden var för små separat och att det berörde samma område.

Wasted Space fick i och med beslutet tänka om. Att samarbeta med Veidekke kom att ses av Wasted Space som en möjlighet att utveckla och att konkretisera processen med utökat medborgarinflytande som man själva starkt drivit på. Wasted Space framförde en förhoppning om att arbetsmetodiken kan ses som en plattform för att få stor påverkan på den fortsatta planeringen av området. Wasted Space framförde också att de lagt ned många timmar eget arbete och engagemang i projektet och skulle gärna vilja fortsätta med att prova arbetsformen trots vetskapen att utmaningen hade växt i och med direktivet om dom båda markanvisningarna, om inte annat för att verkligen få en chans att testa den fördjupade medborgarinflytande processen i en större skala så som den i dagsläget beslutats av stadsbyggnadsnämnden.


Bakgrund T-banehuset
Efter anvisningen har Wasted Space låtit utföra tester och undersökt T-banehuset och dess faciliteter. Huset har sedan många år ett eftersatt underhåll och är fyllt med skavanker som visar att huset är i ett mycket dåligt skick. Dessutom ligger det en likriktarstation i bottenvåningen på husets ena sida. Den elektromagnetiska strålningen är hög och gör att den delen av byggnaden inte går att utnyttja fullt ut i dagsläget. Enligt Fortum kan det finnas andra fördelar med en eventuell flytt. Ställverket har gammal teknik plus att kraftförsörjningen skulle kunna samordnas med eventuell nybyggd elstation på annan plats. En planering runt en sådan flytt kanske skulle kunna ha kommit på fråga även utan Wasted Space inblandning. I den andra delen av huset finns SL:s och en flytt av den uppskattades till en kostnad på ca 15 MSEK.

Wasted Space har hittills enbart haft planer på byggnadens övre delar på grund av ställverken men menade att en flytt av en eller båda likriktarstationerna skulle öppna för nya perspektiv och idéer.


Fortsatt process
Wasted Space har kontakter med andra projekt som sedan tidigare har erfarenheter av att arbeta med medborgarinflytande. Processen för anvisningen sågs därför som en önskvärd möjlighet men man blundade inte för att det finns farhågor som man behöver vara medveten om och att det finns risker med processen. En stor farhåga är att politiker i stadsbyggnadsnämnden i slutändan beslutar enligt egna förutfattade meningar och ”kör över” förslaget som tagits fram under arbetsprocessen.

Wasted Space såg framför sig att arbetsprocessen börjar med information till alla boende och att en förhoppning om att det skulle kunna delta upp till 1000 personer. De såg det som viktigt att allas synpunkter ska komma upp på bordet; att det skapas ett ide-forum där tankarna stöts och blöts och att det utifrån denna smältdegel materialiseras ett förslag som de boende och andra intressenter tycker är ett förslag som vida accepteras av alla parter och som kommer att utveckla den till något nytt och bättre än vad de i sitt stilla sinne hade kunnat föreställa sig från början. Högalidsparken och Hornsbruksgatan skulle kunna bli något alldeles speciellt och unikt. Wasted Space hade en vision om hur det med samverkan går att skapa något nytt och förverkliga idéer som vi inte trodde var möjliga.

På frågan om ekonomi höll Wasted Space med om att den sätter sina begränsningar men trodde att eftersom detta var det första projektet där medborgarinflytandet prövades skulle ett lyckat resultat kunna sprida sig som ringar på vattnet och få en marknadsmässig betydelse för de inblandade aktörerna annat än det kortsiktiga målet att uppnå ekonomi separat för enkom detta projekt.. Wasted Space såg därför framför sig att en lyckad process och slutresultat som en win-win för alla parter; för de boende genom att byggnationen motsvarade förväntningarna och för aktörerna genom potentiella nya markanvisningar och större möjligheter att i framtiden kunna driva liknande projekt.

Vem som kommer att driva processen är ännu inte officiellt. Detta beror på att överklagan av upphandlingen går ut på fredag 26 mars. Det är först efter detta datum, när upphandlingen avslutats och det blir offentliggjort vem som vann upphandlingen som en planering av uppdraget kan påbörjas.

Målsättningen enligt Wasted Space är att information ska skickas ut till boende och intressenter i perioden maj-juni och att processen ska inledas i oktober.


Organisation
Arbetet bedrivs för närvarande i projektform hos respektive byggherre, men med en styrgrupp som består av medlemmar från Exploateringskontoret, Trafikkontoret, Stadsdelsförvaltningen, SL, Wasted Space och Veidekke. Stadsbyggnadskontoret är sammankallande och skriver protokoll.

Det var oklart vad styrgruppsarbetet för närvarande omfattar och vad som exkluderats respektive inkluderats. Trafikkontoret har bjudits in för att om möjligt kunna förmå de styrande att inte komma med färdiga beslut om gatans utformning och breddning. Wasted Space framförde att eventuell minskning av gatans bredd skulle ses som en möjlighet för den nya byggnationen att inte göra intrång på privatiseringskänslan av parken.


Samarbete Wasted Space och Veidekke
Wasted Space och Veidekke finansierar sina egna kostnader separat från varandra och har sina egna finansiärer. Via avtal med staden fördelas kostnader för det gemensamma projektarbetet eller för arbete som båda är delaktiga i. Fördelningen och faktureringen sker enligt en fördelningsnyckel som bygger på fördelad anvisad yta och är med 18% för Wasted Space och för 82% för Veidekke.


Föreningen 100Hus
I ett kortsiktigt perspektiv har Föreningen 100Husskickat ut information om 100-hus där föreningen har som ambition att använda taket och terrassen på T-banehuset som ett slags showroom, där miljöteknikföretag med olika miljö- och energitekniklösningar kan förevisa sina produkter. Bland annat finns planer på att bygga ett ”green-house”. Detta ska vara öppet för allmänheten. Föreningen har ansökt om bygglov och trodde att eftersom utvecklingen inom energitekniklösningar går så pass snabbt så kommer anläggningen inte att vara modern längre än till utgången av 2012. Däremot tror Wasted Space att en beviljan kunde komma att gälla en längre period, troligen 5 år och att idén kunde komma att fortsätta längre än 2012.

Hur detta skulle påverka planen med nybyggnationen är inte helt klarlagt.
Finansieringsbeslut för showroom kommer att tas i början av juni 2010 och troligen skulle Marie och John ha mer information om den fortsatta planeringen vid det tillfället. Föreningen hade förhoppningar om att idén om showroom till stor del skulle finansieras av offentliga aktörer samt miljöteknikföretagen själva.

Arbetsgruppen tackar för att vi fick komma och besöka Wasted Space.
Mötet avslutades efter ca 2 timmar.


Reflektioner som uppkommit efter mötet
Efter ett trevligt möte med Wasted Space uppstod ganska omedelbart en del tankar och reflektioner.

Den första instinktiva reaktionen är varför Stockholm Stad bara inte kunde acceptera Wasted Space mångåriga försök och förslag att göra om endast T-banehuset och låta resten av parken skötas av Stockholm Stad. Varför ville Stockholms Stad till varje pris slå ihop två ärenden, ett som uppfattas som överhängande positivt och ett annat som innebär en oerhörd kontrovers genom att upplåta allmän parkyta till exploatering och riskera uppenbar privatisering? Svaret hoppas vi få från exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret. Det kan bara inte vara så cyniskt och ogenomtänkt att man slår ihop båda ärendena pga administrativ synnergi som vi tolkade Wasted Space svar. Det är nog ett svar som väldigt få skulle acceptera som skäligt nog att genomföra det på det viset. Det är alldeles för uppenbart att det blir krångligare administration i slutändan och att det skulle stöta på ett brett motstånd. Men innan vi fått svar på den frågan står det väl vem som helst fritt att spekulera i. En gissning är att man vill få en gratisskjuts på Wasted Space goda rykte och försöka ”kvitta” ut ärendena mot varandra i opinion. Att sockra det sura. Det är något i den frågan som inte alls känns bra. Arbetsgruppen får nog en väl grundad anledning till att återkomma om just detta.

En annan av John Higsons frågor tillbaka till arbetsgruppen var ”Hur vet ni att parken kommer att privatiseras?”
Svaret är lika enkelt som det är svårt. Det vet ju förstås ingen förrän ett eventuellt planförslag står klart. Att Wasted Space är visionärer och benhårt tror på Empowerment och vill göra något alldeles extra för det bästa i området är, åtminstone jag själv, ganska övertygad om. Men för att Johns vision ska kunna bli verklighet krävs så oerhört många fler brickor i spelet. En av dom i särklass tyngsta, att absolut ingen privatiseringskänsla får ske för området. Då är det inte bara Arbetsgruppen utan troligtvis hela området som kommer att flyga i taket. Att ta parkyta för att helt sonika bygga bostäder kommer man knappast undan med utan det breda folkets vrede, eller andra instansers heller för den delen. Det kommer bli mycket, mycket svårt att realisera, vilket egentligen riktar strålkastarljuset mot Veidekke.

Vad är Veidekke beredda att offra i Johns vision? För håller inte hans vision så faller även hela Wasted Space idé med parken och gatan som ett korthus. Mycket goodwill och framtidstro står på spel för Wasted Space i ett bisarrt markansvningsspel som Stockholm Stad initierat genom att slå ihop dessa båda ärenden. För att visionen som ändå skulle kunna bana för något konstruktivt krävs att Veidekke offrar både pengar och prestige för att åstadkomma detsamma och varför skulle man vilja göra det? Då vi inte ännu hunnit kontakta Veidekke så har vi inte svaret på deras vision annat än att man vill kränga lägenheter i ett nästan löjligt attraktivt läge. Skulle Veidekke exempelvis acceptera att göra förlust i detta projekt för att i framtiden vinna prestige som ett bolag med framtidstro och människotänk där man kan visa att man som byggbolag verkligen bryr sig om dom närboende. Att man klarar av att bryta sig fri från gamla dogmer att var projekt måste bära sig självt och realisera ett framönskat läge av Wasted Space och dom närboende, där jag ändå tror att en viss förändring skulle kunna accepteras, så länge man inte ger parken en känsla av privatisering.

Nu undrar Arbetsgruppen vad ni andra som läser denna blogg kan dra för växlar av det ovanstående?

Tack för att ni engagerar er!

Mvh

Mattias

1 kommentar:

  1. Vi är många som vill tacka Mattias för hur engagerat och seriöst han driver denna fråga.
    Tycker att frågan om varför T-huset har klumpats ihop med Parkbebyggelsen skall ställas till exploateringsnämnd och stadsbyggnadskontoret, kanske som ett formellt brev från arbetsgruppen ?

    SvaraRadera