Vill du också vara med och påverka beslutet?

Vill du framföra dina synpunkter men har inte tiden, kan du lätt göra detta genom att skriva under vår namninsamling:

Namninsamling.se

Sök efter "Vi som värnar om Högalidsparken"

SAMRÅDSFAS I ÄRENDET!

Stadsbyggnadskontoret har i och med ett förslag till detaljplan också startat programsamråd i planprocessen. Det är i denna fas som den första möjligheten att lämna in synpunkter på detaljplaneförslaget om så önskas. Om man har åsikter på detaljplanen är det också viktigt att man gör det i denna fas för att ha chans till en eventuell överklagan i senare instans om det det skulle behöva gå så långt.
Vill du veta hur du gör för att komma in med synpunkter till stadsbyggnadskontoret? Skicka ett mail till: hogalidsparken@hotmail.se

Detaljplaneförslaget hittar du när du klickar här: Detaljplaneförslag



fredag 12 mars 2010

Fördjupad medborgarinflytandeprocess, vad är det egentligen?

Staden har enligt uppgift haft en offentlig upphandling av experter som med hjälp av samrådsmöten med boende, sakägare och andra berörda med förberedande möten i september för att sedan under oktober köra processen för fördjupat medborgarinflytande. Enligt uppgift ska detta ske med en metod som kallas för Charrette, Mer om denna metod går att läsa hos NCI (National Charrette Institute) och Wikipedia

Att ha en fördjupad medborgarinflytandeprocess är naturligtvis önskvärt och välkommet och ger större utsträckning till påverkan, men några funderingar inför den uppkommer automatiskt.

Även om det är ett fall i rätt riktning med en fördjupad medborgarinflytandeprocess ska denna process absolut inte blandas ihop med det som kallas omvänd planprocess där sakägare och boende är med från absolut första början. Man ska komma ihåg att det endast är exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och byggherrarna som gemensamt fattat beslutet att man vill bygga i Högalidsparken.

Ett standardsvar, som flertalet boende i området fått från stadsbyggnadskontoret när man ställer frågan om planprocessen och uttrycker sin oro efter beskedet om markanvisning för området är följande:
”Stadsbyggnadsnämndens politiker fattade den 14 januari beslut om att starta ett planarbete för Hornsbruksgatan. Beslutet innebär att en upprustning av Hornsbruksgatan, utveckling av Högalidsparkens parkmark närmast Hornsbruksgatan, ombyggnation av befintlig stationsbyggnad med teknikutrymmen samt uppförande av eventuell bebyggelse ska prövas i en fördjupad medborgarinflytandeprocess. Beslutet innebär således inte att bebyggelse ska uppföras, utan endast att frågan ska utredas och prövas.”


Det sista stycket är väldigt intressant i den aspekten att det är ett faktauttryck som är avsett att lugna oron, men egentligen inte alls bemöter den oron som i det här fallet en närboende uttryckte i sitt brev till stadsbyggnadskontoret. Enligt planprocessen är det en självklarhet att inga beslut om byggnation fattas i det programskede som nu inleds, men jag ser inte hur det egentligen har något att göra med ”charretten” som kommer att hållas. Det är viktigt att förstå och hålla isär begreppen. Inga beslut om byggnationer kommer egentligen alls att fastställs förrän processen når Laga Kraft (Se processen i länken bredvid)
Dock har ännu inga större låsningar i frågan uppstått, varpå graden av påverkan egentligen är extra viktigt i nuläget. Charretten syftar ju endast till att snabbare komma in med ett förslag som vinner ett bredare gehör. Dock är det ju inte alls säkert att vissa sakägare får som dom vill bara för det faktum att man haft eller deltagit i en charrette.

Jag vill dock uppmuntra så många som möjligt att ta del av charretten för att få en rättvis bild av vad som ska bli av parken och gatan. Jag kan inte nog understryka vikten av att få vara med och påverka på alla plan, oavsett Din åsikt och vad Du än tycker.

Som bekant anser arbetsgruppen att parken bör få vara kvar där den är och förädlas, att endast T-banehuset görs i termer av byggnation. Dock uppstår genast några farhågor som jag hoppas ska visa sig helt obefogade inför charretten.

-Finns det någon garanti att ledande "experter" och företag för charretten inte är jävig mot någon av parterna? Det finns ju inget svensk företag med sådan dokumenterad expertis mig veteligen
-Finns det möjlighet att som lobbygrupp för någon representant skicka sina egna experter för att kidnappa ”den allmänna opinionen”?
-Kommer oron som är stor bland dom flesta ATT det byggs i parken att behandlas? Vad händer om många av dom boende har synpunkten på att det ska anläggas exempelvis boulebanor och en grill i parken och inga nya bostäder?
-Kommer den typen av förslag att avfärdas som rent nonsens?
-Kommer denna oro att få ta sig uttryck och, ännu viktigare, får den en påverkan på de beslut som slutligen presenteras av charretten?
-Kommer det då att heta att ”dom boende” har tyckt sitt” i ett senare skede och sedan användas av byggherrar och politiker för att illegitimera uttryck för protest och oro i ett senare skede? "Du hade ju chansen, du tog den inte!"

Jag är mycket väl medveten om att ingen kommer att kunna ha något svar på dessa frågor förrän september när arbetet drar igån, gannat än möjligtvis det företag som vinner upphandlingen.
På sätt och vis grämer det mig att det tar tid innan det är igång,
Själv kan jag inte låta bli att titta på hålet efter garagebygget på gatan och försöka föreställa mig samma förödelse längs hela gatan så småningom, men det är en helt annan fråga att ta ställning till och den tiden kommer säkerligen den också...

Tack för att ni engagerar er!

Mvh

Mattias

1 kommentar:

  1. Är väldigt skeptiskt till detta förfarande ur demokratiperspektiv.
    Upphandlingen av Charettetjänsten är väldigt löst formulerad, pratar om "boende och andra intressenter". Den specifierar inte
    - Vilka är de övriga intressenterna ?
    - Vem räknas som boende ?
    - Hur kan man kontrollera vilka som deltar och ev. behörighet ? Detta är ju en jätteknepig fråga, se t.e.x "valskandalen" inom Stockholmsmoderaterna.

    Men givetvis skall vi delta, så många så möjligt och så bra förberedda som möjligt.

    SvaraRadera