Vill du också vara med och påverka beslutet?

Vill du framföra dina synpunkter men har inte tiden, kan du lätt göra detta genom att skriva under vår namninsamling:

Namninsamling.se

Sök efter "Vi som värnar om Högalidsparken"

SAMRÅDSFAS I ÄRENDET!

Stadsbyggnadskontoret har i och med ett förslag till detaljplan också startat programsamråd i planprocessen. Det är i denna fas som den första möjligheten att lämna in synpunkter på detaljplaneförslaget om så önskas. Om man har åsikter på detaljplanen är det också viktigt att man gör det i denna fas för att ha chans till en eventuell överklagan i senare instans om det det skulle behöva gå så långt.
Vill du veta hur du gör för att komma in med synpunkter till stadsbyggnadskontoret? Skicka ett mail till: hogalidsparken@hotmail.se

Detaljplaneförslaget hittar du när du klickar här: Detaljplaneförslag



tisdag 26 juli 2011

Förslaget som startade allt

Eftersom Arbetsgruppen ständigt fick höra från staden och byggherrarna att det inte fanns några förslag i större utsträckning tyckte vi att det lät lite väl märkligt att det "inte fanns" några förslag som grundades innan markanvisning för en sådan viktigt och prejudicerande fråga och efter diskussion med Exploateringskontoret har det visat sig att det mycket riktigt fanns ett genomarbetat och hyggligt färdigt första detaljplaneförslag framarbetat av byggherrarna redan långt innan Community Planning. Dom har dock visat den goda viljan att, efter viss påtryckning, lägga ut detta förslag som kom redan 2008 på sin hemsida och vi tycker att det finns lite väl många likheter i den "vision" som presenterades efter Community Planning som skulle vara helt förutsättningslös och som många boende har hört av sig med åsikter att det dom inte kunde påverka något alls.

Men vi vill att du ska avgöra själv och jämföra för att inte polarisera debatten.

Vad tycker du själv?
Finns det risk för att Community Planning eventet bara var ett spel för gallerierna och slöseri med skattebetalarnas medel för att sälja in byggherrarnas förslag och bedrägeri mot dom som deltog med sin vilja och energi under dom två dagarna?
Jämför själva:
Ursprungligt förslag från byggherrarna 2008

Den s k "Visionen" från community planning som Arbetsgruppen menar innehåller väldigt lite av det som deltagarna förde fram

Och slutligen detaljplaneförslaget som staden skickat ut

Jämför själva och återkom med synpunkter till: hogalidsparken@hotmail.se

En oroväckande tanke...
...är också att likheten också kan bero på att man i första förslaget redan namngivit namn på arkitekter och designers som hjälpt till med det ursprungliga förslaget, samt genomförare av community planning. Ett genomförande som låg ute på offentlig upphandlig, blev överklagat, men sedan vanns av dom samma som senare också ledde arbetsgrupperna på community planning och som omnämndes i dom första förslagen. Så om community planning skulle vara förutsättningslös kan vi i alla fall säga att den absolut inte var det för dom som ledde grupperna i viss utsträckning eftersom dom uppenbarligen ligger bakom den ursprungliga idén. Risken är alldeles uppenbar att idén redan var färdig för vissa av gruppledarna innan eventet ens hann starta. Är detta för att man var orolig från byggherrarna att inte få som man ville eftersom deltagarna helt uppenbart inte tyckte som dom drivande gruppledarna i diskussionerna?

tisdag 5 juli 2011

Skönhestrådet har sagt sitt om Hornsbruksgatan

Inte helt oväntat, har skönhetsrådet starka åsikter emot förslaget som det presenterats i detaljplaneförslaget. Följande är yttrande från skönhetsrådet:


Ang. Hornsbruksgatan (Södermalm 3:21 m.m.), programsamråd
Med anledning av Stadsbyggnadskontorets remiss av rubricerat ärende vill Skönhetsrådet anföra följande.

Det man i programsamrådet velat pröva är möjligheterna att ersätta befintlig entrébyggnad för T-banestation Hornstull med en ny samt att i anslutning till denna utmed Hornsbruksgatan tillföra två nya bostadshus i sex våningar. Programsamrådet har föregåtts av en för Stockholm ny typ av process, där allmänheten inbjudits delta, bl.a. i en workshop som sträckt sig över flera dagar.

Skönhetsrådet instämmer visserligen i att den nuvarande tunnelbaneentrén lämnar mycket övrigt att önska, men delar annars inte synen på att tillkommande bebyggelse utmed den norra sidan av gatan skulle vara något önskvärt, tvärt om. Det som gör upplevelsen av Hornsbruksgatan till något intressant är just mötet mellan den av människohand skapade kvartersstrukturen med sina plansprängda gator och den massiva klippan med sin grönska. Högalidskyrkan på toppen av berget förstärker det dynamiska i stadslanskapet med sina dubbla torn, som reser sig väl synliga från angränsande gator. Att avsiktligt tona ned dramatiken som detta stadsparti erbjuder, vilket tillägget av nya byggnaderna i de föreslagna lägena ofrånkomligen kommer att innebära då den befintliga bergsskärningen döljs alternativt sprängs bort och sikten mot kyrkan begränsas, anser Skönhetsrådet inte acceptabelt. Rådet förutser dessutom att projektet kan bli prejudicerande, vilket på sikt skulle kunna få till följd att Högalidsparken blir kringbyggd på alla sidor.

Mot denna bakgrund avstyrker Skönhetsrådet bestämt att man går vidare med planarbetet avseende de två tillkommande bostadshusen, men tillstyrker däremot att den nuvarande T-baneentrén ersätts med en ny byggnad i linje med det förslag som redovisas i programhandlingarna.

Stockholm som ovan
RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET