Vill du också vara med och påverka beslutet?

Vill du framföra dina synpunkter men har inte tiden, kan du lätt göra detta genom att skriva under vår namninsamling:

Namninsamling.se

Sök efter "Vi som värnar om Högalidsparken"

SAMRÅDSFAS I ÄRENDET!

Stadsbyggnadskontoret har i och med ett förslag till detaljplan också startat programsamråd i planprocessen. Det är i denna fas som den första möjligheten att lämna in synpunkter på detaljplaneförslaget om så önskas. Om man har åsikter på detaljplanen är det också viktigt att man gör det i denna fas för att ha chans till en eventuell överklagan i senare instans om det det skulle behöva gå så långt.
Vill du veta hur du gör för att komma in med synpunkter till stadsbyggnadskontoret? Skicka ett mail till: hogalidsparken@hotmail.se

Detaljplaneförslaget hittar du när du klickar här: Detaljplaneförslag



onsdag 8 september 2010

Träffen med Veidekke Bostad AB - mötesprotokoll

Efter en lång period av stiltje kommer här det efterlängtade mötesprotkollet efter vårt möte med Veidekke Bostad AB

Mötesprotokoll Möte mellan Veidekke och Arbetsgruppen 2010-04-27
Plats: Hornsbruksgatan 6-8 Wasted Space lokaler
Närvarande:
4 representanter från Arbetsgruppen från Hornsbruksgatan 3, 5 och 13
3 representanter från Södermalmsparkernas vänner
Jan Svensson, Affärsutveckling, Veidekke Bostad AB
Följande områden och frågeställningar hanterades under mötet

1. Uppstart av projekt
Hur gick det till när Veidekke undersökte möjligheten att bebygga den markanvisade ytan i Högalidsparken?
Vem flaggade först om den markanvisade ytan kunde exploateras? Var det Exploateringsnämnden/Exploateringskontoret eller Veidekke som kontaktade staden?

- Veidekke hade sedan tidigare tittat och fört dialog med exploateringskontoret om möjligheten att bebygga bergskärningen utmed Hornsbruksgatan, liksom Wasted Space, när det gäller att göra något med och i T-banebyggnaden. Wasted Space tog den initiala kontakten med Veidekke för att göra ett gemensamt förslag längs gatan och i T-banebyggnaden då exploateringskontoret gärna såg att Wasted Space samarbetade med en välkänd exploatör.

2. Det initiala förfarandet vid uppstart
Hur gick det till när Veidekke ansökte om markanvisningen? Vem initierade kontakten mellan staden och Veidekke?

- Veidekke gjorde en gemensam ansökan med Wasted Space till exploateringsnämnden.

3. Den gemensamma markanvisningen
Hur upplever Veidekke bakgrunden till att både markanvisningen för Wasted Space och Veidekke slogs ihop till samma diareförda ärende?
Vad var responsen hos Veidekke när man blev meddelad att man skulle slå ihop de båda markanvisningarna till ett ärende?

-Svaret från Veidekke är att det var ett krav från exploateringskontorets och stadens sida att ärendet skulle hanteras som ett sammanslaget ärende.

4. Känsligheten med att offentlig parkmark tas i anspråk av ett privat byggande
Hur ser Veidekke på möjligheten/problematiken med att det markanvisade området för Veidekke är en oerhört kontroversiell fråga med tanke på den överhängande risken för privatisering av allmän park, medan den större opinionen i närområdet troligen ser mer positivt på den markansvisade delen för Wasted Space och teknikbyggnaden?

- Veidekke ser inte att ett eventuellt bygge nödvändigtvis skulle orsaka privatisering av Högalidsparken.

5. Den fördjupade medborgarinflytande processen
Vad var responsen hos Veidekke när man fick beskedet att processen skulle ske med en fördjupad medborgarinflytande process?
Har Veidekke någon tidigare erfarenhet att jobba med fördjupat medborgarinflytande processer?

-Veidekke tycker att detta är intressant och vill gärna prova på detta. Att tidigt i en projektutveckling föra en aktiv dialog med kringboende ligger helt i linje med Veidekkes strävan att vara ett förestag som söker öppenhet och samarbete. Dock har man inte någon tidigare erfarenhet av liknande processer, åtminstone inte här i Sverige

Hur realistiskt anser Veidekke att det är med en ”fördjupad medborgarinflytande” process om i dagsläget finns ekonomiska krav och ramar för projektet?

-Veidekke poängterar att processen och diskussionen inte kommer att handla om ett ”Ja eller Nej” till bygge utan att det handlar om utformningen av bygget och vilken volym och principer för en exploatering som kringboende skulle föredra och inte minst, vilka förbättringar av gaturum, park och förbindelser däremellan som är önskvärda. Alltså, ett planprogram framtaget av staden och kringboende. Att säga Ja eller Nej till att bygga finns det möjlighet till i den efterföljande och demokratiskt förankrade detaljplaneprocessen, precis som i alla planprocesser.


6. Utformning av eventuell byggnation och ekonomi i ett byggprojekt
Vad har Veidekke för visioner för Högalidsparken längs Hornsbruksgatan? Kan Veidekke tänka sig att ändra på sina planer för att undvika privatisering av parken? Under vilka omständigheter? Hur skulle exempelvis en sådan lösning kunna gestalta sig?
Om det rent hypotetiskt under processen skulle framgå att ingen av de närboende, rådsinstanser eller Wasted Space önskar sig en privatisering av parken, hur skulle Veidekke ställa sig gentemot detta svar? Skulle man böja sig för den bredare opinionen att exempelvis inte privatisera parkyta, låta denna vara och leta andra alternativ eller skulle man gå vidare med sitt projekt och hoppas på det bästa ändå?
Hur hög behöver exploateringsgraden i det anvisade området vara för att Veidekke ska få ihop projektet ekonomiskt?

Hur många lägenheter behöver man bygg och ungefärlig snittstorlek för att få ihop det ekonomiskt i projektet?

Hur många våningar på husen är det minsta man kan tänka sig från Veidekkes sida?

Med ekonomiskt fasta ramar, hur mycket medborgarinflytande kan Veidekke tänkas sig att acceptera. Att medborgarna får som dom vill fullt ut, eller är man låst i sin ekonomi?

-Veidekke är väldigt tydliga med att man förhandlat fram ett avtal gällande markpriset. För komma fram till det priset har vi ansatt en hypotetisk volym bostäder, men inte alls hela den volym som Stadsbyggnadskontoret redovisat som möjlig volym för bebyggelse. Skulle den slutliga volymen bostäder avvika från vår preliminära volym, förutsätter vi omförhandling av det nu diskuterade markpriset.
Veidekke påpekar med tydlighet att man inte har planer på att bygga en ”limpa” som bilden för det anvisade området kanske felaktigt ger ett intryck av.




***************
Arbetsgruppen tackar Jan Svensson och Veidekke för en bra dialog och att dom tog sig tid för en diskussion.